Морепродукти є джерелом поживних речовин і вважаються надзвичайно корисними для здоров’я. Регулярне споживання риби – щонайменше дві порції на тиждень – сприяє зниженню артеріального тиску, зменшує вміст холестерину в крові, підвищує опір серцево-судинним захворюванням.
Пропонуємо вашій увазі інформацію Державного агентства меліорації та рибного господарства України про одні з найкорисніших видів риб для організму людини:
Тріска – її м'ясо багате високоякісним білком. Це хороша альтернатива червоному м'ясу та птиці. Універсальна риба, враховуючи спосіб кулінарної обробки й використання в стравах, також є цінним джерелом вітаміну D3, який особливо необхідний в осінньо-зимовий період.
Оселедець – ніжне м'ясо оселедця багате ненасиченими жирними кислотами, білками й мінеральними речовинами. Різноманітність вітамінів, таких як A, E, B і D3 допомагає збільшити в організмі рівень корисного холестерину. Це відмінний спосіб знизити ризик розвитку атеросклерозу, захворювань серця і судин.
Скумбрія – відмінний захисник серця і судин, помічник вироблення гормонів. Вона знизить згортання крові, поліпшить кровообіг і роботу мозку. Містить велику кількість селену, який позитивно впливає на імунну систему і прискорює регенерацію клітин. Також скумбрія багата фосфором і вітаміном D. Однак вагітним жінкам слід уникати її споживання через її схильність накопичувати сполуки ртуті.
Форель – багато хто вважає форель найздоровішою рибою. Завдяки низькому хімічному забрудненню та великій кількості цінних інгредієнтів, це чудова альтернатива м’ясу птиці.
Судак – цінується за біле й ніжне нежирне м’ясо, яке практично без кісток. Риба має солодкуватий, але трохи м’який смак. Він багатий сполуками, які зміцнюють нервову систему та ідеально підходить людям, які борються із зайвою вагою. М'ясо цієї риби багате фосфором, кальцієм, фтором і йодом, що перешкоджає розвитку захворювань щитоподібної залози.
Сардини – це жирна риба, тому вона є багатим джерелом ненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6. Вживання цієї риби допоможе знизити артеріальний тиск, поліпшити кровообіг і знизити ризик атеросклерозу, інфаркту або інсульту. Вона практично не містить ртуті, токсинів та інших шкідливих речовин.
Лосось – ця здорова риба збагачена біоактивними пептидами, які підвищують синтез колагену, необхідного для правильного функціонування суглобів. Допомагає розріджувати кров, а отже запобігає утворенню тромбів і знижує кров'яний тиск. Лосось також корисний своєю здатністю уповільнювати процеси старіння, покращувати пам'ять і концентрацію уваги.
Короп – солодке й ніжне м'ясо коропа особливо корисне для жінок, адже воно зберігає красу шкіри, рекомендується при захворюваннях підшлункової залози, а також допомагає метаболізму жиру.
Кілька – багата кальцієм, допомагає зберегти білизну зубів, гарне волосся, міцні нігті. Їжте кільку з кісточками, хребтами й хвостами – саме там міститься вся харчова цінність.
Мойва – якщо включити в раціон, то можна зберегти свою підшлункову залозу здоровою, очистити холестеринові бляшки зі стінок судин і зменшити рівень холестерину в крові. Також допоможе захистити серце від інфаркту, знизити кров'яний тиск у гіпертоніків.
Сом – корисний для людей, які страждають на цукровий діабет, дітей і людей, схильних до гіподинамії. М'ясо сома швидко перетравлюється і корисне не тільки для травної, але й для нервової систем організму.
Вугор – сприяє профілактиці захворювань очей, серця і підтримує красу шкіри.
Сьомга – активна помічниця спортсменів і всіх, хто веде здоровий спосіб життя. Вона не тільки регулює обмін речовин, зменшує жирові відкладення, але й допомагає відновити сили після тренувань, зміцнити кістки, стимулює мозкову діяльність і знімає нервове напруження.
Лящ – м'ясо цієї риби має антиоксидантні властивості, також корисне для діабетиків, оскільки відмінно регулює рівень цукру в крові.