На Шепетівщині зафіксовано чергове отруєння грибами. Цього разу причиною знову вважають дикорослі печериці. Принаймні, саме їх збирав та, посмаживши, споживав 50-річний потерпілий із Шепетівського району.
Сталося це ще 19 жовтня, тоді ж відчув перші клінічні симптоми — біль в епігастрії, нудоту та блювання. До лікарів звернувся наступного дня, проте про вживання грибів не повідомив. Його госпіталізували з діагнозом “гастроентероколіт”.
І лише 23 жовтня, коли стан хворого раптово погіршився, розповів лікарям, що вживав гриби.
Наразі потерпілий перебуває у стані середньої важкості у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії КНП “Ізяславська міська багатопрофільна лікарня Ізяславської міської ради”.
Цього року це — вже шостий потерпілий внаслідок отруєння грибами. Найчастіше “винуватцями” отруєнь стають маремухи та дикорослі печериці. Постраждалі — з Кам’янець-Подільського та Шепетівського районів.
Як правильно збирати гриби
Звичайно ж, фахівці рекомендують надавати перевагу грибам, які вирощені промисловим способом. Однак, якщо ви є прихильником “тихого” полювання, вам не завадить знати кілька правил зі збирання грибів. Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;
Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;
Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.
Як готувати та їсти гриби:
Гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору;
Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;
Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.
Кому слід обмежити або й взагалі відмовитись від вживання грибів:
- діти;
- вагітні;
- літні люди;
- ослаблені люди;
- люди з проблемами травної системи.
Симптоми отруєння:
Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.
Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.
Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
- різкий біль у животі;
- головний біль;
- підвищення температури тіла;
- галюцинації;
- холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
- судоми;
- задуха;
- марення;
- зниження пульсу, запаморочення.
Що робити при отруєнні:
1. негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте про:
- симптоми;
- причину отруєння;
- що вже робили для допомоги отруєному.
2. промийте шлунок чистою водою:
- випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої), викликати блювання;
- повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.
3. прийміть сорбенти;
4. дотримуйтеся постільного режиму.
Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.